Als je een eigen bedrijf wilt starten dan heb je in veel gevallen kapitaal nodig. Vaak moet je materialen aanschaffen zoals gereedschap, apparatuur, grondstoffen of producten. Als je nog geen opdrachten hebt dan kan het lastig zijn om dit te doen als je geen startkapitaal hebt. Als je een goed businessplan kunt overleggen is het vaak wel mogelijk om een zakelijke lening af te sluiten. Dit kan bij een ‘gewone’ bank maar er zijn ook speciale zakelijke kredietverstrekkers. Sommige daarvan richten zich dan in het bijzonder op startende ondernemers.

Start pas met je eigen bedrijf na een goede voorbereiding

Als je een bedrijf wilt starten dan kom je er niet met idealen alleen. Het is belangrijk om eerst uit te zoeken hoe levensvatbaar je bedrijf is. Als je iets wilt gaan doen waarvoor nauwelijks markt is dan is je onderneming al bij voorbaat ten dode opgeschreven. Als je al ervaring hebt met het werk dat je als zelfstandig ondernemer wilt gaan oen is dat een groot voordeel. Met andere woorden: Ga niet zomaar een horecagelegenheid runnen zonder ervaring en denk niet dat als je leuke berichtjes op sociale media kan schrijven dat je dan ook meteen een gevierd tekstschrijver bent.

Een lening aanvragen voor startende ondernemers

Wil je een lening aanvragen als startende ondernemer, doe dit dan tegen de meest gunstige voorwaarden. Ga zeker niet in zee met vage investeerders die tegen een hoge woekerrente leningen verstrekken zonder voorwaarden te stellen. De kans is groot dat je op een zeker moment niet aan je verplichtingen kunt voldoen en dan zijn dit soort geldschieters vaak een stuk minder sociaal dan toen je geld bij ze leende.

Low budget ondernemen

Je kunt natuurlijk als ondernemer altijd proberen om kosten te besparen. Probeer zo voordelig mogelijk in te kopen als het om grondstoffen of producten gaat. Vaak kun je kortingen bedingen als je grotere partijen inkoopt. Probeer echter om niet te veel af te dingen op de kwaliteit, dit gaat uiteindelijk tegen je werken. Natuurlijk kun je als je een opdracht aanneemt een aanbetaling vragen waarmee je een deel van de opstartkosten kunt financieren. Bij een opdracht die langer duurt, zoals een verbouwing of het aanleggen van een tuin is dit zelfs gebruikelijk. Houd er echter rekening mee dat je nooit het volledige bedrag vooruit zult ontvangen. Een aanbetaling van hooguit 50% is wel het maximaal haalbare.