Je bent goed bezig om je onderneming uit te breiden en wilt graag een investering doen. Een verbouwing aan je bedrijfspand bijvoorbeeld, of de aanschaf van een dure machine. Helaas is je budget niet toereikend om zo’n grote uitgave te doen. Je bent dus aangewezen op input van buitenaf. Dat is het moment waarop de zakelijke lening of het zakelijk krediet om de hoek komt kijken. Op die manier komt er toch geld beschikbaar om stappen te ondernemen.
Kenmerken | Beoordeling | ||
---|---|---|---|
Meest gekozen | Qeld Bedrijfsleningen
|
Meer informatie | |
Swishfund Zakelijk krediet
|
Meer informatie | ||
Bridgefund Zakelijk lenen
|
Meer informatie | ||
Kredietvooruit Kortlopend krediet
|
Meer informatie | ||
Pinvoorschot Zakelijke lening
|
Meer informatie | ||
Floryn Zakelijk krediet
|
Niet Beschikbaar |
Kies je voor een zakelijke lening of een krediet?
De termen ‘lening’ en krediet worden vaak door elkaar gebruikt, maar toch is er een verschil tussen deze twee. Als je een zakelijke lening afsluit, krijg je volledige geleende bedrag in een keer gestort. Elke maand betaal je een termijnbedrag terug, dat je daarna niet nog eens kunt opnemen. Over het openstaande bedrag betaal je een vaststaand percentage aan rente.
Een zakelijke lening gebruik je vooral om incidentele grote uitgaven mee te bekostigen, bijvoorbeeld een ingrijpende verbouwing van je pand, de aanschaf van bedrijfswagens of een geheel nieuw beveiligingssysteem. Een zakelijke lening die bedoeld is om een eigen pand te kopen of verbouwen, wordt ook wel een bedrijfshypotheek genoemd.
Bij een zakelijk krediet heeft de bank of kredietverstrekker een totaalbedrag voor je klaarstaan. Daaruit kun je geld opnemen op het moment dat je iets extra’s nodig hebt. Over dat opgenomen bedrag betaal je rente. Elke maand betaal je een deel aflossing, dat je later ook weer kunt opnemen. Een krediet wordt over het algemeen gebruikt om een tijdelijk tekort op te vangen of een niet al te grote investering te doen. Denk bijvoorbeeld aan het schilderen van je bedrijfspand, het aanvullen van je voorraden of de aanschaf van beursmaterialen.
Bedenk van tevoren goed welke vorm van financiering het beste past bij de investering die je voor jouw bedrijf wilt gaan doen. Op welke manier wil je over het geld kunnen beschikken? In de media is niet altijd even wat er precies bedoeld wordt, een zakelijke lening of een zakelijk krediet. Het is verstandig daarop te letten als je extra bestedingsruimte zoekt. Ook als je diverse aanbieders met elkaar vergelijkt, is het belangrijk dit verschil in je achterhoofd te houden.
Zakelijk geld lenen bij een bank
Als je nadenkt over een zakelijk lenen of het afsluiten van een zakelijk krediet, kun je als eerste bij je eigen bank terecht. Vergelijk van tevoren goed de voorwaarden die jouw bank stelt met de voorwaarden van andere aanbieders. Er kunnen best veel verschillen zijn. Je bank zal graag met je in gesprek gaan om te horen waarom je deze lening wilt afsluiten en wat zij daarin kan betekenen. Niet iedereen komt in aanmerking voor het lenen van zakelijk geld bij de bank. Startende ondernemers en ondernemers met een negatieve BKR-registratie kunnen geen zakelijke lening afsluiten bij een bank.
Wat is een BKR-registratie?
Het Bureau Krediet Registratie in Tiel houdt bij welke betalingsverplichtingen je hebt en hoe je daarmee omgaat. Als je bijvoorbeeld een hypotheek hebt en deze netjes op tijd betaalt, heb je een positieve BKR-registratie. Heb je echter een betalingsachterstand van meer dan drie maanden, kom je niet meer in aanmerking om bijvoorbeeld een lening, krediet of creditcard aan te vragen. Dit is ter bescherming van de aanbieder, die natuurlijk op tijd zijn betaling binnen wil hebben, maar ook ter bescherming van jouzelf. Het voorkomt namelijk dat je bedragen uit gaat geven, die je niet kunt terugbetalen en dat je diep in de schulden terechtkomt.
Zakelijk geld lenen zonder BKR-toetsing
Gelukkig zijn er ook mogelijkheden om zakelijk geld te lenen zonder dat er een toetsing bij het BKR wordt gedaan om je kredietwaardigheid te bepalen. Er zijn namelijk ook aanbieders die dat niet doen. Ze vragen ook geen jaarcijfers van je. Meestal dien je wel een aantal financiële documenten te overleggen en duidelijk te maken waar het geld voor bedoeld is. De aanbieder van een zakelijke lening wil graag een reële inschatting kunnen maken van de hoogte van het bedrag wat hij beschikbaar gaat stellen. Voor startende ondernemers kan dat een uitkomst zijn.
Wanneer kan ik over het geld beschikken?
In de regel gaat het aanvragen van een zakelijke lening erg snel. Vooral als je de aanvraag online doet. Zodra je de gevraagde informatie hebt aangeleverd, kan de kredietverstrekker beoordelen of jij in aanmerking komt voor een zakelijk krediet. Als je aanvraag wordt gehonoreerd, staat het bedrag al snel voor je klaar, soms zelfs al binnen 24 uur. En dat is wel zo fijn als je door wilt met de grote plannen die je hebt voor je onderneming.
Voor de aanvraag van een zakelijke lening of zakelijk krediet bij een bank of kredietverstrekker met meer voorwaarden, moet je rekening houden met meerdere dagen. Dat heeft te maken met de beoordeling van je aanvraag en de toetsing bij het Bureau Krediet Registratie.
Rente zakelijke lening
Iedere maand betaal je een percentage aan rente. Bij een zakelijk krediet betaal je alleen rente over het bedrag dat je hebt opgenomen. Bij een doorlopend zakelijk krediet is de rente meestal variabel. Hou dus goed in de gaten welke veranderingen de aanbieder hierin door kan voeren. Kies je voor een zakelijke lening, dan betaal je een vast rentepercentage over het openstaande bedrag. Vergelijk tijdens het zakelijk geld lenen van tevoren goed welke rentepercentages de diverse aanbieders hanteren. Deze kunnen behoorlijk verschillen.
Vormen van zakelijke leningen of kredieten
Om zakelijk geld vrij te krijgen, kun je van diverse manieren gebruik maken. Naast de bank of kredietverstrekker zijn er meer creatieve mogelijkheden, die je kunnen helpen een financieel gat te overbruggen. Bekijk goed welke vorm van financiering het beste bij jou past en verdiep je in de voorwaarden en de kosten waar je mee te maken krijgt. Iedere vorm van financiering brengt verplichtingen met zich mee, waar je zo optimaal mogelijk mee om kunt gaan.
Kijk eerst eens naar binnen
Het is niet altijd nodig om geld van buitenaf te halen. Misschien heb je binnen je eigen onderneming mogelijkheden om een investering te doen. Zijn er bijvoorbeeld fiscale voordelen, die je nu nog niet benut? Kun je die garagebox, die je nu voor opslag gebruikt misschien verhuren? En moet je die nieuwe materialen wel aankopen als je ze ook kunt leasen of huren? Het zijn overwegingen om eens over na te denken voor je een zakelijke lening of krediet afsluit.
Factoring
Bij factoring verkoop je openstaande facturen die je klanten nog moeten betalen aan een factoringsmaatschappij. Je krijgt dan direct een vastgesteld percentage van het bedrag uitgekeerd op je rekening. De factoringsmaatschappij schiet het openstaande bedrag dus voor en zorgt ervoor dat de facturen betaald worden. Alleen over het openstaande bedrag hoef je rente te betalen. Deze vorm van financieren scheelt je veel tijd aan administratie en zorgt ervoor dat je snel extra financiële middelen beschikbaar hebt. Het risico is laag bij factoring. De factuur die je aan de maatschappij verkocht hebt, is namelijk je onderpand.
Microkrediet
Als je een startende ondernemer in het midden- en kleinbedrijf bent, kun je in aanmerking komen voor microkrediet. Je leent dan een bedrag van maximaal € 50.000 dat je binnen één tot tien jaar terugbetaalt. Daarnaast kun je extra coaching krijgen om je bedrijf zo optimaal mogelijk te laten ontwikkelen. Microkrediet heeft misschien nog het imago vooral in Derde Wereldlanden te worden ingezet, maar dat is een vertekend beeld. Ook in Nederland is microkrediet de laatste jaren een populaire vorm van een zakelijke lening.
Business angels
Ondernemers die hun sporen in het zakenleven hebben verdiend en hun kapitaal gebruiken om jonge bedrijven op weg te helpen, worden ook wel business angels genoemd. Particuliere investeerder is een andere benaming. Met hun kennis en ervaring willen ze jou als startende ondernemer graag verder helpen. Een goed ondernemersplan en een grote motivatie zijn meestal voorwaarden om deel te mogen nemen aan private investment. Houd er ook rekening mee dat de investeerder graag betrokken blijft bij de ontwikkeling van jouw onderneming.
Leasing
Als je de middelen niet hebt voor de aanschaf van een product, kun je het ook leasen. Tegen een vaste vergoeding kun je het product gebruiken. Bij financial lease heb je de intentie om het product ook daadwerkelijk aan te schaffen en wordt je gezien als economisch eigenaar. Dit brengt voor jou belastingvoordelen met zich mee. Als er sprake is van operational lease blijft de leasemaatschappij eigenaar en gebruik je het product alleen maar. Je hebt er dan alleen de lusten en niet de lasten van.
Crowdfunding
Crowdfunding als manier om een bepaald bedrag bij elkaar te krijgen, is op het ogenblik razend populair. Niet alleen goede doelen weten deze financieringsvorm te vinden, ook bedrijven worden steeds creatiever in hun crowdfundingscampagnes. Via social media kun je crowdfunding gemakkelijk wereldkundig maken en je netwerk laten weten welke investering jij graag wilt gaan doen. Met een inspirerend verhaal maak je je achterban enthousiast om hun steentje bij te dragen aan jouw project. Daarna kun je ze ook gemakkelijk op de hoogte houden van de vorderingen en het uiteindelijke resultaat.
Voor- en nadelen van zakelijk lenen
Als je snel stappen wilt maken en je bedrijf een boost wilt geven, kan een zakelijke lening een uitkomst zijn. Het geld is snel beschikbaar en je bedrijf floreert. Houd bij het zakelijk geld lenen echter ook rekening met de nadelen die er zijn. Je gaat een verplichting aan, die je moet kunnen nakomen. De rente kan oplopen en daarmee ook het risico. Let daarom goed op welke vorm van financiering je kiest. Zaken waar je rekening mee moet houden zijn de hoogte van het geleende bedrag, de manier van aflossen, de hoogte van het rentepercentage en een eventueel onderpand.
Meer Informatie over de verschillende aanbieders van zakelijke leningen:
BridgeFund – B2 Businesslening – Funding Circle – Invoicefinance – KredietVooruit – New10 – Spotcap – Swishfund