Als ondernemer ben je voortdurend keuzes aan het maken. Of je nu werkt vanuit je eigen huis of een mooi bedrijfspand hebt, je wilt het beste voor je onderneming. Wat betreft energie heb je dus ook een keuze te maken. Je kunt je energie namelijk particulier of zakelijk afnemen. Het klinkt logisch om als ondernemer een zakelijk contract af te sluiten, maar in de praktijk blijkt dat niet altijd de voordeligste optie te zijn. Daarom is het goed om te weten hoe het nu precies zit met die zakelijke energie en wat dat betekent voor jouw onderneming.
Enorm aanbod zakelijke energie
Ben je de laatste week nog gebeld door een energieleverancier met een klinkend aanbod? Waarschijnlijk kun je op deze vraag bevestigend antwoorden. Zodra je bedrijf staat ingeschreven bij de kamer van Koophandel, kun je een eindeloze stroom van aanbiedingen verwachten om je energie zakelijk af te gaan nemen. Soms krijg je meerdere telefoontjes per week met het doel je te laten overstappen naar zakelijke energie. Het is dus fijn als je enige voorkennis hebt om te beslissen of je dit aanbod wel of niet in overweging zult nemen.
Dit is zakelijke energie
Energie die geleverd wordt aan een pand met een zakelijke functie, wordt zakelijke energie genoemd. Maar ook als ZZP’er met een kantoor aan huis kom je ervoor in aanmerking. Wat het gebruik betreft kun je zakelijke kleinverbruikers (MKB’ers en ZZP’ers) het beste vergelijken met particuliere gebruikers. Grote bedrijven hebben namelijk aparte contracten voor grootverbruikers en betalen alleen de energie die ze daadwerkelijk afnemen.
Als kleine ondernemer ben je in de meeste gevallen een kleinverbruiker (maximaal 10.000 kWh plus 5000 kubieke meter). Heb je je kantoor echter vol apparatuur staan als servers, printers, enzovoort, dan kun je een grootverbruiker zijn (meer dan 10.000 kWh plus 5000 kubieke meter).
Hoeveel verbruik je?
Of een zakelijk contract echt voordeliger is, hangt af van je energieverbruik. Als je meer verbruikt dan het maximum dat is toegestaan voor een particulier, is een zakelijk contract over het algemeen voordeliger. Je hebt dan wel een grotere aansluiting nodig, die extra kosten met zich meebrengt. Als je als ondernemer maar weinig energie afneemt, is die grotere aansluiting helemaal niet nodig en krijg je dus ook niet met hoge netbeheerskosten te maken.
Als je bijvoorbeeld alleen met je laptop werkt en af en toe het espressoapparaat gebruikt, kun je net zo goed een particulier contract afsluiten. Je bent dan als kleinverbruiker waarschijnlijk voordeliger uit met een particulier contract.
Dit zegt de verkoper
Een zakelijk contract wordt je door de aanbieder natuurlijk zo rooskleurig mogelijk voorgeschilderd. Je krijgt een aanbieding die je eigenlijk niet kunt laten liggen. Als ondernemer in het MKB of als ZZP’er heb je het voorrecht om een zakelijk contract af te mogen sluiten met een veel lager tarief dan het particuliere tarief, zo krijg je te horen. Deze kosten kun je zakelijk betalen en daarom profiteer je ook nog eens van belastingvoordeel.
Overstappen is bovendien een fluitje van een cent via Zakelijker.nl. Dat klinkt natuurlijk heel aantrekkelijk. Als ondernemer ben je al gauw bereid op zo’n aanbod in te gaan. Zeker als starter wil je niet meer betalen dan noodzakelijk is. En het schijnt allemaal nog erg gemakkelijk te gaan ook. Maar klopt dat wel?
Zakelijke energie is niet altijd goedkoper dan particuliere energie
Dat zakelijke energie tarieven voordeliger zijn dan particuliere tarieven is een mythe. Zakelijke energie tarieven zijn vergelijkbaar of zelfs hoger dan particuliere tarieven. Bij zakelijke tarieven wordt de BTW van 21% niet vermeld en daarom lijkt het of je veel minder hoeft te betalen. Ook het belastingvoordeel door BTW-aftrek dat je wordt voorgehouden, kloopt maar voor een deel.
Als je vanuit huis werkt, kun je namelijk alleen het deel van energiekosten die je voor je werk hebt gemaakt, zakelijk opgeven. Overleg hiervoor eerst wel met je financieel adviseur.
Naast de tarieven voor zakelijke energie zijn de voorwaarden ook een zaak om te overwegen. Consumenten zijn wat dat betreft beter beschermd dan zakelijke gebruikers. Bij het voortijdig beëindigen van een zakelijk contract kun je te maken krijgen met een hoge boete. Daarnaast mag je contract stilzwijgend worden verlengd en heb je geen bedenktijd van 14 dagen.
Als je een kantoor aan huis hebt en wilt profiteren van de belastingvoordelen van zakelijke energie, is er ook een aantal voorwaarden waaraan je moet voldoen. Zo moet je kantoor een zelfstandige ruimte zijn met een eigen ingang en sanitaire voorzieningen.
Zakelijke energie vergelijken
Als je wilt weten wat voor jou de beste keuze is, kun je de tarieven van de zakelijke energie vergelijken. Daarbij kun je op een aantal dingen letten. Is het een kortlopend of langlopend contract en hoe zit het als je het wilt beëindigen? Zoek ook uit of er minimum en maximum verbruik is en wat de gevolgen zijn als je die overschrijdt.
Let tijdens het zakelijke energie vergelijken dat je bij de energietarieven de BTW optelt om een eerlijke vergelijking te kunnen maken. Eventuele kortingen en welkomstgeschenken die je bij particuliere energie cadeau krijgt, gelden vaak niet voor zakelijke energie. Als je als ondernemer vanuit huis werkt of maar heel weinig stroom gebruikt, is het eigenlijk altijd voordeliger om voor een particulier contract te kiezen.
Energie voor je kantoor op locatie
Als je een kantoor hebt, verbruik je vaak veel zakelijke energie. Al die werkplekken hebben immers stroom nodig en wat dacht je van servers, die dag en nacht energie verbruiken? Uit onderzoek is gebleken dat het energieverbruik een stuk hoger ligt bij kantoren waar meer dan 20 mensen werken. Het gaat dan met name om de elektriciteit. De meeste energie wordt verbruikt door de verlichting en computerapparatuur.
De hoeveelheid die je verbruikt, hangt af van het kantoorpand en de manier waarop er met energie omgegaan wordt. Is je kantoor gevestigd in een pand dat minder goed geïsoleerd is of werk je vanuit een nieuw energiezuinig gebouw? Dat is nogal een verschil. Het aantal medewerkwerkers op je kantoor bepaalt dus mede je energieverbruik.
Als je uitgaat van een kantoor van gemiddeld 590 m2 met minder dan 20 medewerkers, is het gemiddelde jaarlijkse verbruik per m2 60 kWh elektriciteit en 18 kubieke meter gas.
Bij meer dan 20 medewerkers is dat 115 kWh elektriciteit en 20 kubieke meter gas.
Welk contract past bij een kantoor op locatie?
Laat een goede inschatting maken van de hoeveelheid energie er jaarlijks in je kantoor verbruikt zal worden. Als deze schatting onder de 10.000 kWh elektriciteit en 5000 kubieke meter gas ligt, zul je het voordeligst uit zijn met een kleinzakelijk contract. De meeste kantoren verbruiken veel meer en kiezen voor een grootzakelijk contract. Laat je hierin adviseren en vergelijk de tarieven tussen klein- en grootzakelijk goed met elkaar. Houd hierbij ook rekening met de netbeheerskosten, die gepaard gaan met een grotere aansluting.
Zakelijke Energie voor je kantoor aan huis
Als ZZP’er met een kantoor aan huis, is het meestal voordeliger om voor een particulier contract te kiezen. Je verbruikt dan maar zo weinig energie dat een zakelijk contract en een grotere aansluiting niet nodig zijn. Alleen als je veel apparaten als servers of grote printers hebt staan, kan het zijn dat je meer energie verbruikt. Als je een kantoor aan huis hebt, mag je de BTW aftrekken van de energiekosten die je zakelijk hebt gemaakt.
Je kantoor aan huis dient dan wel een eigen ingang en eigen sanitair te hebben. Het moet eigenlijk verhuurklaar zijn en functioneren als geheel zelfstandige werkruimte. Overleg altijd even met je fiscaal adviseur hoe je de BTW van je zakelijke energiekosten kunt aftrekken.
Energie voor je winkel
Een gemiddelde winkel verbruikt natuurlijk flink wat energie. Denk hierbij aan verlichting, verwarming, kassasystemen en eventueel koel- en vriesapparatuur. Hoe zit dat met jouw winkel? Dat hangt sterk af van de branche waarin je werkzaam bent en hoe groot je winkel is. Je kunt onderscheid maken tussen food en non-food winkels. Een paar voorbeelden:
Je hebt een kleine kantoorboekhandel met enkele werknemers (niet meer dan 17). Gemiddeld verbruik je dan 18 kubieke meter gas per vierkante meter. Vanaf 18 medewerkers daalt het gasverbruik naar 7 kubieke meter per vierkante meter. Als het vloeroppervlak van je winkel toeneemt, daalt het verbruik per vierkante meter. Kleinere winkels in de non-food branche verbruiken ongeveer 81 kWh per vierkante meter, terwijl een grote winkel circa 72 kWh verbruikt.
Als ondernemer met een supermarkt behoor je tot de foodsector en heb je te maken met een veel hoger energieverbruik. Er staan immers 24/7 koelingen aan, je hebt veel verlichting tijdens openingsuren en een uitgebreid ICT-netwerk rondom je kassasysteem. Gemiddeld zul je zo’n 16 kubieke meter gas en 467 kWh per vierkante meter verbruiken. Nog grotere winkels, zoals bouwmarkten en warenhuizen verbruiken zelfs meer dan 100.000 kWh per jaar.
De keuze voor een particulier of zakelijk contract hangt af van je verwachte verbruik. Bij een verbruik van minder dan 10.000 kWh en 5000 kubieke meter gas ben je meestal voordeliger uit met een particulier contract. Verbruik je meer, dan is een zakelijker contract aantrekkelijker.
Energie voor je restaurant
Het is niet eenvoudig van tevoren in te schatten hoeveel energie je zult gaan gebruiken. Vergelijk daarom altijd het geschatte verbruik met dat van soortgelijke bedrijven in je eigen branche.
De meeste energie in je restaurant gaat naar keukenapparatuur, verlichting en verwarming. Ook in de horeca hangt het af van je verbruik om te bepalen welk contract het meest geschikt is voor jouw onderneming, kleinzakelijk of grootzakelijk.