Het succes van je onderneming hangt af van veel factoren. Naast je eigen kennis en ervaring als ondernemer en de keuzes die je maakt, moeten de randvoorwaarden ook kloppen. Erg belangrijk daarbij is je internetverbinding. Dat is immers de basis die nodig is om aan het werk te kunnen blijven, de schakel tussen jou en de rest van de wereld. Je kunt een particulier of zakelijk internetabonnement afsluiten.

Hoe groter je bedrijf, hoe meer belang je hebt bij zakelijk internet. Het voordeel van zakelijk internet is dat het snel en betrouwbaar is. Je krijgt een optimale service en storingen worden meestal snel opgelost. Zo ben je altijd bereikbaar voor je klanten.

Zakelijk internet vergelijken

Een particulier internetabonnement brengt minder kosten mee. Toch heeft een zakelijk contract de voorkeur van de meeste ondernemers. Je kunt in dat geval namelijk de BTW terugvragen van de belastingdienst. Het online vergelijken van zakelijke aanbieders is zeker de moeite waard. Er zijn namelijk nogal wat zaken waar je rekening mee kunt houden voor je een internetabonnement afsluit. Abonnementskosten en internetsnelheid spelen hierbij natuurlijk een belangrijke rol.

Houd ook rekening met de zogenaamde ‘overboeking’, die bepaalt met hoeveel andere gebruikers je de verbinding deelt. Die is medebepalend voor de snelheid. Daarnaast kom je vaak de afkorting SLA tegen, die staat voor Service Level Agreement. Dit zegt iets over de mate van service die je kunt verwachten en de snelheid waarmee een storing verholpen wordt.

Waarom zakelijk internet meer kost dan particulier internet

zakelijk internetDe prijs van zakelijk internet wordt beïnvloed door een aantal factoren, die voor ondernemers van belang zijn. Zakelijke gebruikers stellen nu eenmaal andere eisen aan hun internetverbinding dan particuliere. Om een snellere verbinding te garanderen, deel je deze bijvoorbeeld met minder gebruikers dan bij particulier internet het geval zou zijn. Daarnaast is de service bij zakelijk internet in de regel veel beter. Je wordt sneller geholpen als er een probleem is en een storing zal vlug worden opgelost.

De aanbieder weet dat jij omzet misloopt als je geen internettoegang hebt en zal er alles aan doen om dat te voorkomen. Verder zijn er vaak aanvullende diensten waar je als ondernemer gebruik van kunt maken. Deze dingen verklaren de hogere kosten van zakelijk internet.

Extra power voor ondernemers

Als je als ZZP’er vanuit huis werkt, is het niet altijd nodig zakelijk internet af te nemen. Het enige nadeel is dat je verbinding iets minder snel kan zijn en dat een storing niet zo snel opgelost wordt als bij een zakelijke internetaansluiting. Het is hoe dan ook verstandig de consumentenprijzen te vergelijken voor je een abonnement afsluit.

Werk je in het MKB, dan heb je vaak iets meer nodig als het om internetcapaciteit gaat. Misschien maak je gebruik van pinapparatuur of heeft je pand een geavanceerd alarmsysteem. Dan is snel en betrouwbaar internet onontbeerlijk en zul je beter af zijn met een zakelijk internet abonnement.

Grote bedrijven stellen nog meer eisen aan hun zakelijk internet, zeker als het gaat om een uitgebreide afdeling klantenservice of werken in de cloud. Je internetverbinding is immers de levensader van je bedrijf, die 24/7 optimaal moet functioneren. Samen met de aanbieder bekijk je welke bandbreedte geschikt is voor jouw wensen. De gekozen bandbreedte is afhankelijk van het aantal gebruikers en de manier waarop je met je internetgebruik omgaat.

Wissel je bijvoorbeeld permanent informatie uit met andere vestigingen of maak je vaak gebruik van videoconference? Bij een glasvezelverbinding kun je het gebruik op maat afstemmen. Mocht je in de toekomst een upgrade willen, omdat je bedrijf groeit, dan is die aanpassing zo gedaan.

Zakelijk glasvezel

Glasvezel is, zoals de naam al aangeeft een dunne vezel van speciaal glas. Via het in- en uitschakelen van laserlicht op zeer hoge snelheid wordt informatie snel en betrouwbaar doorgegeven via glasvezel. Vergelijk het met een morsecode. Je kunt hierbij denken aan signalen via TV, telefoon en internet. Glasvezel garandeert razendsnel internet en uit onderzoek blijkt dat die snelheid alleen nog maar kan toenemen. Groot voordeel is de symmetrische snelheid, wat betekent dat up- en downloaden even snel gaat.

Een glasvezelaansluiting is een verbinding tot aan de woning of het pand. Waar bij andere aansluiting het laatste deel van de verbinding niet volledig uit glasvezel bestaat, is dit bij glasvezel wel het geval. Zakelijk glasvezel is vanwege de snelheid en grote capaciteit populair bij zowel particulieren als ondernemers.

De beschikbaarheid van glasvezel

Glasvezel is nog niet overal beschikbaar, maar op steeds meer plaatsen te leveren. De kosten voor de aansluiting hangen af van de afstand tot de dichtstbijzijnde glasvezelstructuur. Er zal namelijk gegraven moeten worden om de verbinding naar je woning of bedrijfspand te realiseren. Gelukkig zijn deze aansluitkosten eenmalig en kun je daarna genieten van een supersnelle internetverbinding.

Je kunt online eenvoudig checken wat de prijzen en mogelijkheden zijn voor jouw locatie. Zo zie je of er in jouw postcodegebied glasvezel beschikbaar is. Het is wel goed om rekening te houden met het feit dat je als zakelijke klant wordt aangesloten op een zakelijk glasvezelnetwerk, dat losstaat van het netwerk voor particulieren.

Particulier en zakelijk glasvezel

zakelijk internet vergelijkenBij een zakelijke glasvezelverbinding betaal je elke maand de huur van de glasvezel en de diensten die je afneemt. Als zakelijke klant word je individueel aangesloten op het glasvezelnetwerk en betaal je dus ook individueel alle kosten. Particulieren kunnen vooral gebruik maken van standaardpakketten, terwijl een zakelijke gebruiker zelf zijn pakket kan samenstellen op basis van de behoefte die de onderneming op dat moment heeft.

Bedrijven kunnen apart worden aangesloten in tegenstelling tot particulieren, die afhankelijk zijn van een voorziening in hun wijk, waarvandaan er een verbinding tot stand wordt gebracht.

Waarom het glasvezelnetwerk zich razendsnel uitbreidt

Veel ondernemers gebruiken al met plezier een zakelijke glasvezelaansluiting. Het verhoogt de kwaliteit van internetgebruik op een ongelofelijke manier. Een videoconferentie met een loepzuiver beeld en hoogwaardig geluid is zoveel prettiger dan een haperende verbinding met ruis op de lijn.

Ook alarm- en pinsystemen profiteren van de voordelen van glasvezel. Pintransacties verlopen supersnel. Bovendien kunnen bedrijven snelheid op maat afnemen. Mocht er in de toekomst meer capaciteit nodig zijn, is dat geen enkel probleem.

ADSL en VDSL

Naast glasvezel zijn er nog andere vormen van breedbandinternet. ADSL is de afkorting van Asymmetric Digital Subscriber Line. Bij internetgebruik via ADSL maak je gebruik van de koperdraad van je telefoonlijn, die via een modem met je computer is verbonden. Verzenden en ontvangen gaan niet gelijk op zoals bij glasvezel, vandaar het woord asymmetrisch. Data downloaden gaat veel sneller dan data uploaden. B

ij ADSL heb je dus een vaste telefoonaansluiting nodig. De snelheid hangt af van de afstand tot de centrale in de wijk. Hoe groter die afstand, hoe trager de verbinding zal zijn. ADSL wordt steeds meer vervangen door VDSL, Very high bitrate Digital Subscriber Line. VDSL garandeert sneller internet.

IP-adressen

IP is de afkorting voor internetprotocol. Als een apparaat met een netwerk of met internet verbonden is, krijgt het een unieke code: het IP-adres. Zo kunnen apparaten elkaar onderling vinden en met elkaar communiceren. Dit maakt het mogelijk om op locatie je server te benaderen, vanuit huis beveiligingsbeelden te bekijken die door de camera’s bij je bedrijf zijn gemaakt of bijvoorbeeld te printen op afstand.

Een vast IP-adres is hiervoor een veilige oplossing. Bij zakelijk internet is het IP-adres gekoppeld aan het bedrijf, zodat handelingen in het netwerk of op internet gemakkelijk traceerbaar zijn. Als particulier geeft het IP-adres de identiteit van de internetprovider weer. Sommige providers geven je steeds hetzelfde IP-adres, andere geven mogelijk iedere keer een ander nummer. Je hebt dus een statisch of dynamisch IP-adres. In een vast netwerk met servers, printers en computers is een statisch IP-adres het gemakkelijkst.

De juiste aanbieder voor zakelijk internet

Omdat je soms door de bomen het bos niet meer ziet, is het goed verschillende aanbiedingen voor zakelijk internet op een rijtje te zetten. Ze hebben allemaal hun eigen voordelen en acties om zakelijk internet voor jou zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Ziggo biedt verschillende zakelijke pakketten waar je als ondernemer uit kunt kiezen, maar ook een pakket op maat is mogelijk. Je kunt profiteren van een gratis proefperiode tot drie maanden. Volgens hun eigen woorden biedt Ziggo ‘de hoogste snelheid voor de laagste prijs’. Verder wordt het je heel gemakkelijk gemaakt met een installatiegarantie, perfecte wifi en een overstapservice. Er is een scala aan aanvullende producten, die zakelijk ondernemen nog gemakkelijker en veiliger maken.

KPN garandeert 24/7 gratis ondersteuning en is trots op hun snelle verbinding, zowel voor kleinere als grote ondernemers. Ze bieden stabiel en betrouwbaar zakelijk internet en bellen via internet (VoIP). Voor het MKB zijn er speciale pakketten, eventueel in combinatie met telefonie. Je kunt ook je eigen pakket samenstellen dat perfect aansluit bij de behoeften van je bedrijf.
Telfort sluit hierbij aan door samen met KPN verder te gaan.

Tele2 gaat voor snelheid en betrouwbaarheid en benoemt met name de veiligheid van internetgebruik. Er wordt onderscheid gemaakt tussen ZZP/kleinzakelijk, midzakelijk en grootzakelijk. Je kunt referenties lezen van bedrijven die klant zijn bij Tele2 en je zo een beeld vormen van de mogelijkheden. Ook hier kun je kiezen voor een pakket op maat en zo je eigen Service Level Agreement bepalen. Ook Tele2 regelt gemakkelijk de overstap via hun migratieservice.