Doordat thuiswerken nu meer dan ooit de norm is, is er ook een hele andere visie op zakelijk internet nodig voor bedrijven. Dat gaat dan om allerlei zaken een rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten, het gebruik, maar ook aan de beveiliging. Juist op die punten is dan ook nog het nodige te winnen in de komende periode. Dat gaat dan bijvoorbeeld om de wijze waarop bedrijven hiermee moeten omspringen in de tijd zolang er nog niet massaal naar kantoor gegaan kan worden. Dit stellen ook experts op dit gebied.

Zakelijk internet op afstand

Het is meer zo geworden dat internet van huishoudens een zakelijke functie heeft gekregen. Daardoor zal er dus ook op een andere manier moeten worden gekeken naar het gebruik. De data van bedrijven is bijvoorbeeld meer naar de thuissituaties verplaatst. Daardoor is het dus ook minder gemakkelijk om het te beveiligen. Zelfs wanneer met apparatuur van de organisatie wordt gewerkt. Dat betekent dus ook dat het belangrijker is geworden om richtlijnen op te stellen voor het doen van zakelijke activiteiten in een setting van thuiswerken. Deze bewustwording speelt een belangrijke rol in de nieuwe ontwikkelingen.

Uitbreiden van de netwerkcapaciteit

Een belangrijke stap die gezet kan worden door veel bedrijven, is het uitwerken van de netwerkcapaciteit. Dat is tot op heden bij ongeveer een op de drie bedrijven gebeurt. Daardoor is er voor de medewerkers op een gemakkelijke manier te zorgen dat er op de juiste wijze gewerkt kan worden. Daarbij is echter wel nog altijd het probleem van de veiligheid aanwezig. Zeker ook omdat 3 op 4 medewerkers stelt dat er onvoldoende duidelijkheid is over de zaken die wel of niet gedaan moeten worden om hier goed mee om te springen.

De kosten voor VPN

Een ander punt wat meer en meer een rol zal gaan spelen, is het gebruik van VPN. In Nederland ligt dat nog altijd onder de helft van het aantal internet gebruikers. Waarbij ongeveer een kwart ook niet door de werkgever wordt gestimuleerd of gecompenseerd om het te gaan gebruiken. Veel bedrijven nemen geen extra beveiligingsmaatregelen en dragen hier ook niet in bij voor de medewerkers om dit thuis te doen. Uitzonderingen hierop zijn de grotere bedrijven en de multinationals. Daar wordt meer aandacht aan de situatie geschonken door IT-afdelingen.

Nieuwe visie op zakelijk internet nodig

Het is volgens experts zo dat er een nieuwe visie op zakelijk internet nodig is. Op die manier kan met de huidige situatie worden omgesprongen. Het is de manier waarop te zorgen is dat de zaken toch goed in de hand te houden zijn en zowel het gebruik als de veiligheid kunnen worden gewaarborgd. Ongeacht hoe lang de meeste medewerkers nog thuis zullen moeten blijven werken. De veranderingen op dit gebied zullen dan ook zowel bij de grotere als bij de kleinere bedrijven op een goede manier besproken moeten worden. Waar ook de medewerkers bij betrokken moeten worden. Voor hen zal er veel effect te merken zijn.