Begin januari 2020 werd bekend dat Nederland 2 miljoen ingeschreven bedrijven kent. Een nieuw record. Steeds meer mensen besluiten om voor zichzelf te beginnen. Dat zijn lang niet altijd mensen die niet in loondienst werken. Er zijn ook veel mensen met een eigen bedrijf die daarnaast ook in loondienst werken. Ze doen dit om ervoor te zorgen dat ze bij ziekte of ontslag een uitkering krijgen. Als je als zelfstandige ziek wordt of geen opdrachten meer krijgt dan vallen van het ene op het andere moment je inkomsten weg. Maar ondanks dat risico trekt het zelfstandig ondernemen heel veel mensen aan.
Eigen baas zijn geeft veel vrijheid
De belangrijkste reden voor mensen om zelfstandig ondernemer te worden is de vrijheid. Geen verantwoording meer aan een ‘baas’ hoeven afleggen is voor veel mensen erg belangrijk. Helemaal vrij ben je natuurlijk niet als zelfstandige, je zult je immers wel aan de afspraken met je opdrachtgevers moeten houden. Als je een klus aanneemt en vervolgens besluit om maar een weekje vakantie te nemen dan zal je dat niet in dank worden afgenomen. Maar je kunt wel zelf bepalen wanneer je vakantie neemt en ook voor een snipperdag hoef je geen toestemming te vragen.
De grootste risico’s als zelfstandige
Als je zelfstandige bent dan zijn er twee grote risico’s waar je mee te maken kunt krijgen. Ten eerste het uitblijven van werk of verkopen, en ten tweede ziekte. Tegen dat eerste kun je niet veel doen behalve goede reclame maken, goed werk afleveren zodat je door mond tot mond reclame nieuwe klanten krijgt en een uitgekiende promotie. Tegen ziekte kun je je verzekeren, maar dit soort verzekeringen zijn doorgaans erg prijzig. De regering besloot in 2019 dat alle zelfstandigen zich verplicht moeten gaan verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Dat klinkt leuk, maar veel zelfstandig ondernemers maken zich zorgen over de kosten van zo’n verzekering. Voor sommige beroepen, zoals in de bouw, is de premie vaak torenhoog.
De administratie, zelf doen of uitbesteden?
Als zelfstandige moet je, meestal ieder kwartaal, BTW aangifte doen. Daarvoor moet je zorgen dat je administratie op orde is. Van facturen die je hebt verstuurd moet je de BTW afdragen, van goederen die je hebt gekocht voor je bedrijf trek je de BTW af. Deze aangifte moet stipt op tijd worden gedaan en betaald, anders krijg je een boete. Ook je aangifte voor de inkomstenbelasting is vaak een stukje ingewikkelder dan wanneer je in loondienst bent. Als je het niet ziet zitten om dit soort dingen zelf te doen dn kun je hiervoor een administratiekantoor inschakelen. De kosten daarvoor zijn overigens aftrekbaar als bedrijfskosten.
Wil jij starten als zelfstandige?
Als je wilt starten als zelfstandige kun je veel informatie krijgen bij de Kamer van Koophandel. Hier moet je je bedrijf ook laten inschrijven. De inschrijving kun je thuis al grotendeels voorbereiden, zodat alles vlot kan verlopen als je langsgaat bij een vestiging van de KvK om je bedrijf officieel te laten registreren. De KvK zorgt er ook voor dat de Belastingdienst weet dat je als zelfstandig ondernemer aan de slag gaat. Je zult door deze instantie worden uitgenodigd om aangifte voor de omzetbelasting (BTW) te doen, meestal per kwartaal. Kleine ondernemers, die jaarlijks minder dan 20.000 euro omzet hebben, kunnen hiervan worden vrijgesteld. Je int dan geen BTW maar trekt deze uiteraard ook niet af als je aankopen ‘voor de zaak’ doet.