Als je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel als zelfstandig ondernemer dan kun je er bijna op wachten dat je wordt gebeld door een energie aanbieder die je een zakelijk contract wil aanbieden voor energie. Als je een bedrijfspand hebt dan is dit uiteraard aan de orde, als je vanuit huis werkt is het meestal niet nodig om een zakelijk energiecontract af te sluiten.

Een bedrijfsruimte aan huis

Heb je als zelfstandig ondernemer een bedrijfsruimte aan huis, bijvoorbeeld een pedicuresalon of een boekhoudkantoor, dan kan het voordelig zijn om hiervoor een zakelijk energiecontract af te sluiten. De kosten hiervan kun je dan namelijk aftrekken bij het doen van de aangifte voor de inkomstenbelasting. Dan is het natuurlijk handig als je een apart contract kunt overleggen aan je boekhouder. Ook heb je op deze manier een duidelijk overzicht van je bedrijfskosten wat handig is als je bijvoorbeeld een zakelijke lening wilt aanvragen.

Vergelijken kan je veel geld besparen

Als je overweegt een zakelijk energiecontract af te sluiten dan is het zeker de moeite waard om eerst meerdere aanbieders te vergelijken. Ga zeker niet in op een aanbod dat je telefonisch krijgt zonder dat je ooit bij deze aanbieder hebt aangegeven interesse te hebben in zakelijke energielevering.

Dit soort aanbiedingen zijn vrijwel nooit het goedkoopste alternatief. Als je online vergelijkt ben je vrijwel altijd voordeliger uit. Zeker als je de aanbieder van je keuze vervolgens telefonisch benadert en aangeeft dat je aan het zoeken bent en nog een aantal andere opties onderzoekt voordat je het contract daadwerkelijk afsluit.

Wanneer is een apart zakelijk contract voor energie niet nodig?

De vraag wanneer je geen zakelijk contract nodig hebt is vrij simpel te beantwoorden: Als je geen aparte werkruimte hebt. Als je je werk ‘aan de keukentafel’ doet dan is het natuurlijk niet nodig om een zakelijk energiecontract af te sluiten. Je kunt dan ook geen kosten voor een bedrijfsruimte aftrekken van je inkomstenbelasting, want de Belastingdienst stelt strenge eisen aan een bedrijfsruimte aan huis.

Die ruimte moet dan aan verschillende voorwaarden voldoen wil je bepaalde kosten kunnen opvoeren als bedrijfsmatig. Ook als je vooral buiten werkt, zoals hoveniers en stratenmakers, dan heb je natuurlijk geen energiecontract nodig.

Waar let je op als je een zakelijk energiecontract afsluit?

Als je een zakelijk energiecontract afsluit let je natuurlijk in eerste instantie op de prijs. Als je nog niet precies weet hoeveel je gaat verbruiken, zoals wanneer je pas net als ondernemer bent gestart, dan kun je misschien bij de vorige eigenaar van je zakelijke pand informeren of bij een branchegenoot.

Als je weet hoeveel je aan elektriciteit en eventueel gas gaat verbruiken dan is het immers een stuk makkelijker om energieleveranciers te vergelijken. Let bij het afsluiten van een contract op voor hoe lang je dit aangaat, is het voor een jaar en vervolgens per maand opzegbaar of loopt het langer door? Dat laatste is vaak voordeliger, maar dat betekent uiteraard dat je tot die tijd niet kunt overstappen.