De Belastingdienst is begonnen met het versturen van brieven aan zzp’ers waarin zij een nieuw BTW nummer toegewezen krijgen. Dit nummer dient vanaf 2020 vermeld te worden op alle correspondentie en facturen en ook op de website als je als ondernemer ook online vindbaar bent. Het nieuwe BTW nummer vervangt het BSN, dat tot eind dit jaar ook dienst doet als BTW-nummer voor eenmanszaken. 

Bezwaren van zzp’ers eindelijk gehoord

Zzp’ers hebben eindelijk gehoor gekregen voor hun bezwaren tegen het feit dat hun BSN gelijk is aan het BTW nummer voor hun bedrijf. Terwijl de Belastingdienst er op hamert dat burgers hun BSN niet zomaar aan iedereen moeten geven, moeten zzp’ers dit op hun factuur vermelden en op hun website zodat het voor iedereen zichtbaar en bekend is. Nu was het wel zo dat er, zeker de laatste jaren, geen boetes worden uitgedeeld aan een zzp’er die zijn BTW nummer niet op de website vermeldt, omdat de Belastingdienst ook wel inzag dat dit niet wenselijk is.

Tijdelijk twee nummers als zelfstandige

Het nieuwe BTW nummer is nog niet overal bruikbaar. Je kunt het nu alleen gebruiken om op je facturen en dergelijke te vermelden. Als je contact hebt met de Belastingdienst, bijvoorbeeld voor het doen van je BTW aangifte, dan moet dat nog steeds met het oude BTW nummer. Het systeem van de Belastingdienst moet eerst nog verder worden aangepast om je zakelijke contact met de dienst volledig los te kunnen koppelen van je BSN voor zover het de BTW betreft. In de brief die de Belastingdienst in het laatste kwartaal van 2019 aan alle zzp’ers verstuurt staat hierover duidelijke uitleg. Het gaat om zo’n 1,3 miljoen zzp’ers, dus je zult begrijpen dat deze brieven niet allemaal op hetzelfde moment de deur uit kunnen. 

Pas je informatie aan per 1 januari 2020

Let er op dat je je gegevens aanpast vanaf 1 januari 2020. Op al je facturen en ook overige correspondentie moet dan je nieuwe BTW nummer staan. Heb je een website en onderhoud je die niet zelf, geef de informatie dan door aan je webmaster zodat hij of zij je BTW nummer kan updaten. Doe je zaken met andere landen binnen de EU? Ook daarvoor wordt dit nieuwe BTW identificatienummer gebruikt vanaf 1 januari 2020. Geef je BTW identificatienummer ook door aan bedrijven waarmee je zaken doet, bijvoorbeeld aan onderaannemers, zowel in Nederland als daarbuiten.